Informatie medicatie

Op deze pagina vind je informatie over medicatie in de vorm van websites, boeken en tips van lotgenoten.

Websites

Op de website van Thuisarts wordt puntsgewijs kort en bondig uitleg gegeven over onder andere bipolariteit, medicatie en hoe je grip krijgt op een depressie en manie.

Op de website ‘Alles over lithium‘ is informatie te vinden over wat belangrijk is om te weten om het medicijn verantwoord te kunnen gebruiken. Er wordt bijvoorbeeld informatie verstrekt over bijwerkingen en hoe je het gebruikt. Ook is het mogelijk om vragen te stellen aan een deskundigenpanel dat bestaat uit hulpverleners en lithium gebruikers.

Ook KenBiS verstrekt informatie over lithium voor patiënten, die met lithium behandeld (gaan) worden, familieleden en andere betrokkenen. Dit kan gebruikt worden als kennismaking en later als naslagwerk. De tekst is opgesteld door ervaren behandelaars en de nieuwste richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie  zijn erin verwerkt.

Boeken

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gebruiken op dit moment antidepressiva, maar weinig mensen durven daarvoor uit te komen. In ‘Even slikken: De zin en onzin van antidepressiva‘ gaan psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis in op de geschiedenis van depressie. Worden we inderdaad steeds depressiever en klopt het dat we meer en meer antidepressiva gebruiken? Zijn we wel gebaat bij deze pillen? Of zijn deze pillen een (te) makkelijke oplossing voor de dagelijkse stress van de moderne mens? En wat zijn de risico’s en de bijwerkingen? Vinkers en Vis vertellen verhelderend en onderhoudend over een serotoninetekort als populaire verklaring voor depressie, over de rol van raketbrandstof bij de ontdekking van de eerste antidepressiva en over wie ons al deze pillen laat slikken: artsen, onderzoekers, de farmaceutische industrie of de maatschappij? Daarnaast delen antidepressivagebruikers hun persoonlijke ervaringen. Na het lezen van Even slikken begrijp je waarom zo veel mensen antidepressiva gebruiken. Maar vooral waarom dit helemaal niet zo gek is.

In de brochure ‘Antipsychotica: Zo blijf je ze de baas‘ wordt aandacht besteed aan onder andere de zoektocht naar de juiste antipsychotica, bijwerkingen, de behandelrelatie en verschillende checklists.

Tips van lotgenoten

Meerdere lotgenoten hebben ervaren dat je lichaamsgewicht kan toenemen door medicatie, wat als een zeer vervelende bijwerking ervaren wordt. Een lotgenoot benoemt dat het voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging extra belangrijk zijn.

Daarnaast wordt het advies gegeven: “pas op met alcohol en drugs als je medicatie gebruikt”. De beide middelen beïnvloeden de stemming en je lichaam moet extra hard werken om de werkzame stoffen van alcohol en drugs af te breken.

Een lotgenoot wil benadrukken dat als je medicatie gaat afbouwen, dit altijd onder begeleiding van een hulpverlener dient te gebeuren. De lotgenoot wil meegeven: “wees extra alert op hoe je je voelt, doe het niet te snel maar in kleine stapjes”. Nogmaals, raadpleeg altijd juiste hulp.

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag